Criminal   10 mei 2005
Inlay van Criminal
 
Genre: Thriller/Misdaad
Acteurs: John C. Reilly
Diego Luna
Maggie Gyllenhaal
Peter Mullan
Zitto Kazann
Jonathan Tucker
Laura Ceron
Soledad St. Hilaire
Ellen Geer
Brandon Keener
Speelduur: 84 minuten
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  6,0
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

Vier jaar geleden zag de Argentijnse misdaadkomedie “Nueve Reinas” het licht en in een beperkt circuit werd deze film, ook bekend onder de Engelse titel “Nine Queens”, een klein succes. Het origineel is Spaanstalig en bereikte daardoor slechts een klein publiek, maar dat veranderde toen Hollywood de filmrechten kocht voor een Amerikaanse remake. In die remake zien we geen bekende sterren, maar dat heeft gelukkig geen enkele invloed op het eindresultaat. Maggie Gyllenhaal kennen we o.a. uit “Mona Lisa Smile” en John C. Reilly (Gans Of New York) heeft met deze film zijn eerste echt hoofdrol te pakken.

Reilly speelt Richard Gaddis, een meesteroplichter die de onervaren Rodrigo onder zijn hoede neemt en hem de kneepjes van het vak bijbrengt. Rodrigo heeft snel veel geld nodig, want zijn vader heeft gokschulden bij de Russische mafia en die hebben een ultimatum gesteld waar niet over onderhandelt kan worden. Nu is Richard handig genoeg om per dag enkele honderden dollars bij elkaar te schrapen, maar er is meer nodig wil Rodrigo zijn vader redden. Als de nood het hoogst is is de redding nabij. De in het nauw gedreven vervalser Ochoa roept Richard’s hulp in om een steenrijke zakenman op te lichten. Hun ‘mark’ (doelwit) is miljardair Wiliam Hannigan, een verwoedt verzamelaar van antieke waardepapieren. Hannigan jaagt al jaren op een oud certificaat waarvan er slechts drie exemplaren ergens rondzwerven en Ochoa heeft er een jaar over gedaan dit waardepapier tot in perfectie na te maken. Helaas heeft hij nog maar een dag de tijd om Hannigan enkele tonnen dollars uit zijn zak te trekken en zijn gebrekkige gezondheid maakt hem afhankelijk van hulp, hulp die Richard hem tegen een monsterlijke vergoeding wel wil geven. 

“Criminal’ neemt ons mee terug naar films als “The Sting”, films waarin iedereen elkaar in de maling probeert te nemen en dat levert een aantal onverachte plotwendingen op. Het was deze maand moeilijk kiezen, want naast “Criminal” kwam ook het ijzersterke “11:14” in aanmerking voor de verkiezing van ‘verrassing van de maand’, maarja twee verrassingen van de maand is iets teveel van het goede en het sexy optreden van Maggie Gyllenhaal gaf de doorslag.

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...