Shooting Dogs   3 okt 2006
Inlay van Shooting Dogs
 
Genre: Speelfilm
Acteurs: Hugh Dancy
John Hurt
Speelduur: 115 minuten
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

Filmmakers durven steeds vaker de recente voorbeelden van oorlog en genocide als thema te kiezen en daarmee formuleren ze een regelrechte aanklacht tegen de schendingen van de rechten van de mens in de moderne wereld. Tegelijk wijzen ze hun publiek erop dat dit soort praktijken op verschillende plekken in de wereld nog steeds plaatsvinden en dat bewustzijn is dus nog steeds hard nodig.

Net als “Hotel Rwanda” speelt ook deze film zich af in het verscheurde Rwanda in de eerste helft van de negentiger jaren, waar de burgeroorlog tussen Hutu’s en Tutsi’s op uitbreken staat. Als het regeringstoestel van de zittende president wordt neergehaald, is dat het begin van een ongekende geweldsspiraal waarbij de Hutu’s hun mede-Rwandezen met kapmessen afslachten. De VN-troepen moeten dit met lede ogen aanschouwen, want zij hebben niet het mandaat gekregen om in te grijpen. Op het terrein van de door de Britse priester Christopher gerunde technische school komen honderden Tutsi’s bijeen om aan de slachtpartij te ontkomen. De hekken worden gesloten en ze zitten als ratten in de val en de op het terrein aanwezige Blauwhelmen mogen niets doen om de dreiging van buiten het hoofd te bieden.
Als de lijken rond de omheining zich opstapelen besluiten ze om in ieder geval de honden die van de lichamen eten neer te schieten. Dat voorkomt ziektes en het is de enige manier waarop ze het gebruik van hun wapens kunnen verdedigen.

Zie hier de verklaring van de titel. De boodschap achter het verhaal ligt wat minder aan de oppervlakte. In hoeverre mag je van vredestroepen verwachten dat ze buiten een dergelijk conflict kunnen blijven, zeker als ze zo direct met de gevolgend worden geconfronteerd. Meer nog dan dat neemt “Shooting Dogs” de afwachtende houding van westerse wereld op de korrel, want zodra de oliebelangen er niet zijn, is het westen minder geneigd daadkrachtig in te grijpen. Aangrijpend en hard, maar wel waarheidsgetrouw…

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...