The Terminal   11 jan 2005
Inlay van The Terminal
 
Genre: Speelfilm
Acteurs: Catherine Zeta-Jones
Tom Hanks
Stanley Tucci
Diego Luna
Chi McBride
Barry Shabaka Henley
Zoe Saldana
Eddie Jones
Jude Ciccolella
Speelduur: 130 minuten
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  7,9
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

“The Terminal” is zonder twijfel een van de sterkste films van dit jaar en dat is een gewaagde uitspraak voor een film die in januari wordt uitgebracht. Deze samenwerking tussen Tom Hanks en Steven Spielberg zorgde al eerder voor geweldige producten (Saving Private Ryan, Catch Me If You Can) en dat is nu niet anders, want “The Terminal” is een unieke film met een uniek verhaal dat iedereen aan zal spreken.

Oost-Europeaan Viktor Navorski (Tom Hanks) strandt op luchthaven JFK van New York als tijdens zijn vlucht in zijn thuisland Krakhozia een revolutie uitbreekt, waardoor Viktor zuiver juridisch ineens stateloos blijkt te zijn. De voor promotie in aanmerking komende luchthavenfunctionaris Frank Dixon (Stanley Tucci) probeert met handen en voeten aan Viktor uit te leggen dat hij in de luchthaventerminal zal moeten blijven en moet wachten op het moment dat de Amerikaanse regering een officieel standpunt inneemt over het nieuwe regime. De douane kan hem geen verblijfsvisum verlenen en een retourvlucht naar het tot oorlogsgebied uitgeroepen Krakhozia behoort ook niet tot de mogelijkheden. De volgzame Viktor moet zich aan de ongewone situatie proberen aan te passen en dat doet hij op wonderbaarlijke wijze. Dixon ziet in hem een storende factor die zijn promotie in gevaar zou kunnen brengen en hij is de Oost-Europeaan het liefst zo snel mogelijk kwijt. Hij hoopt dat de inwoner van Krakozhia de situatie snel zat wordt en als gevolg daarvan de strenge regels overtreedt. In dat geval kan Dixon Viktor arresteren en dan is hij het probleem van een andere instantie. Viktor verrast iedereen door redelijk snel Engels te leren en bizar genoeg lukt het hem om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij maakt vrienden onder het luchthavenpersoneel en er ontwikkelt zich zelfs een heuse romance tussen Viktor en de aantrekkelijke stewardess Amelia Warren (Catherine Zeta-Jones). Dixon is ondertussen ten einde raad, want wat hij ook verzint, Viktor luistert, lacht en past zich vervolgens aan aan iedere situatie.

Omdat het onmogelijk was een terminal voor zo’n lange tijd stil te leggen, bouwde men voor de opnamen van “The Terminal” een immense set waar men ongestoord kon werken. Wie de film ziet kan zich dat haast niet voorstellen en het is een van de vele positieve elementen van deze productie. Er is op deze film niets maar dan ook niets aan te merken. Het is een perfect verhaal dat doordrenkt is met komische situaties en Tom Hanks kan eindelijk weer een aan de gang met zijn enorme komische talent. Geen schuddebuikwerk, want films als “Bachelor Party” maakt Hanks (helaas) al lang niet meer. Hij is zijn perfecte timing en gevoel voor humor nog lang niet kwijt en we kunnen deze film echt iedereen van harte aanbevelen. Niet te missen!

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...