Hotel Rwanda   9 aug 2005
Inlay van Hotel Rwanda
 
Genre: Oorlog, Speelfilm
Acteurs: Don Cheadle
Nick Nolte
Joaquin Phoenix
Speelduur: 119 minuten
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  8,0
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

Deze harde, waargebeurde film over een verschrikkelijk stuk recente geschiedenis gooide internationaal hoge ogen en wist maar liefst drie oscarnominaties binnen te halen. “Hotel Rwanda” toont ons de gruwelijke strijd tussen Hutu- en Tutsimilities in Rwanda in 1994. We zien niet alleen de strijd tussen de twee bevolkingsgroepen. Minstens even belangrijk zijn de houdingen van de in het land aanwezige VN-troepen. Net als in andere oorlogsgebieden mochten de ‘blauwhelmen’ tot hun eigen frustratie niet tussen beiden komen en ook de evacuatietroepen van verschillende westerse landen hielden zich afzijdig. Dat moet voor de Belgische, Amerikaanse, Engelse en Franse militairen een moeilijke keuze zijn geweest, want voor hun ogen brak letterlijk en figuurlijk de hel los.

In de overweldigende chaos die heerst na de moord op president Habyarimana besluit Hutu Paul Rusesabagina (Don Cheadle) niet te vluchten, maar het vijfsterrenhotel waarvan hij manager is open te stellen voor de op de vlucht geslagen Tutsi’s. Terwijl buiten de Hutu- milities met alle middelen trachten de ‘Tutsi-kakkerlakken’ uit te roeien, zoekt Paul gehoor bij de blauwhelmen en de internationale gemeenschap. Hij wordt daarbij geholpen door VN-kolonel Oliver (Nick Nolte) en cameraman Jack (een bijzonder kleine rol van Joaquin Phoenix). Intussen barst het hotel bijna uit zijn voegen. Paul probeert op allerlei manieren de Hutu-rebellen buiten de poorten van het hotel te houden. Hij smeekt, hij dreigt en waar mogelijk koopt hij leiders van de rebellen om. Met gevaar voor eigen leven en dat van zijn gezin doet hij er alles aan om te voorkomen dat de vluchtelingen in het hotel worden uitgemoord.

Je wordt in “Hotel Rwanda” niet te direct geconfronteerd met de ergste gruwelen van deze genocide, want men richt zich voornamelijk op het stilzwijgen van de rest van de wereld. Er vielen in deze burgeroorlog meer dan 1 miljoen slachtoffers en vooral de manier waarop de Hutu’s met kapmessen hun medeburgers afslachten is voor ons Nederlanders bijna te onwezenlijk om te bevatten. Het gevoel wat je daarbij krijgt is vergelijkbaar met films over de holocaust, een gevoel van onmacht dat de makers op voortreffelijke wijze over weten te brengen. “Hotel Rwanda” is zeker geen lichte kost, maar wel een film die je absoluut niet mag missen.

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...