Crash   21 feb 2006
Inlay van Crash
 
Genre: Speelfilm
Acteurs: Don Cheadle
Matt Dillon
Thandie Newton
Brendan Fraser
Sandra Bullock
Ryan Phillippe
Jennifer Esposito
Speelduur: 104 minuten
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  8,0
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

Amerika, ‘land of the free and home of the brave’, een land waarin racisme en vooroordelen onder alle lagen van de bevolking voorkomt. Blank, zwart, Aziatisch of Spaanstalig, iedereen kijkt met argusogen naar elkaar en vergissingen veroorzaken problemen waar ze er niet hoeven te zijn. Filmmaker Michael Moore gaf in zijn documentaire “Bowling For Columbine” al aan dat de Amerikaanse media deze problemen er zodanig inhameren dat het onmogelijk is dat daar geen doden door vallen. Het is natuurlijk niet alleen Amerika waar dit soort ontspoorde praktijken plaatsvinden, want ook in Nederland krijgen we (kijk maar naar de SIRE-reclame) steeds meer last van een ‘kort lontje’. “Crash” is dan ook een film die je op een hele indrukwekkende manier met de neus op de feiten drukt en het kan dus geen kwaad om hier eens rustig voor te gaan zitten. 

“Crash” heeft geen vast verhaal, alleen een rode draad die gevormd wordt door verhaallijnen die allemaal met boven genoemde problemen te maken hebben. Er passeert een groot aantal personages wiens leven zijdelings met elkaar te maken hebben/krijgen. Zo zien we een politieagent met racistische neigingen die op het moment dat het er echt toe doet ineens zijn menselijke kant laat zien. En dan die twee autodieven, van wie het leven een onverwachte wending krijgt als ze de verkeerde man van zijn auto proberen te beroven. Het zijn slechts enkele van de vele mensen die je in deze film leert kennen en stuk voor stuk zijn het situaties waarbij je met gekromde tenen zit in de hoop dat het allemaal goed afloopt.

Het is lang geleden dat we een dermate mooie film hebben gezien en je mag deze film dus niet missen. Er staat een hele rits bekende namen op de titelrol en al deze acteurs zullen zich ongetwijfeld hebben laten leiden door het ingenieus in elkaar gezette scenario. Dat scenario is geschreven door Paul Haggis, de man die ook tekende voor de regie en tevens de rol van producer vervulde. Haggis heeft naast heel veel televisiewerk ook het scenario geschreven van “Million Dollar Baby”, een film die hij voor het gemak ook heeft geproduceerd. Hij mag met recht trots zijn op deze film, een speelfilm die even lekker wegkijkt als de beste thriller. Huren… hier krijg je geen spijt van want dit is echt (en dat zeggen we niet zo vaak zo vroeg in het jaar) één van de beste films die je in 2006 kunt gaan zien.
 

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...