Basic   2 dec 2003
Inlay van Basic
 
Genre: Thriller/Misdaad
Acteurs: John Travolta
Connie Nielsen
Samuel L. Jackson
Timothy Daly
Giovanni Ribisi
Brian Van Holt
Taye Diggs
Dash Mihok
Cristián de la Fuente
Roselyn Sanchez
Harry Connick Jr.
Georgia Hausserman
Margaret Travolta
Dena Johnston
Nick Loren
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  7,4
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 
Een groepje militairen van de speciale Amerikaanse legereenheid vertrekt, samen met hun dictatoriale en agressieve sergeant West (Samuel L. Jackson) op oefening in de jungle van Panama. In een vreselijk stormweer worden ze per helikopter gedropt en moeten ze zo snel mogelijk de afgesproken plaats bereiken, maar het één en ander loopt goed fout. Slechts twee militairen komen levend uit de jungle, de rest blijft samen met West voor vermist achter.

De knappe luitenante Osborne (Connie Nielsen uit o.a. Gladiator en deze maand ook te zien in The Hunted) moet de overlevenden aan de praat zien te krijgen om te achterhalen wat er zich in de jungle heeft afgespeeld. Aangezien ze geen meter opschiet, vraagt haar overste aan de ex-militair Tom Hardy (John Travolta) om de ondervraging te leiden. Dit schept een hoop ongenoegen bij Osborne, maar samen moeten ze wel achter de waarheid zien te komen. Wat een banale legeroefening moest worden, draait voor de militaire top uit op een ware nachtmerrie.

Wat volgt is een ingenieus spelletje van liegen en bedriegen waarin niks meer lijkt wat het is. De eerste overlevende komt met een geloofwaardig verhaal op de proppen waarin hij de schuld in de schoenen van Dunbar, de andere overlevende, schuift. Maar als Dunbar op zijn beurt wordt ondervraagd, komt hij met een al even geloofwaardig, maar totaal ander verhaal op de proppen. Het enige punt van duidelijkheid en gelijkenis in hun verhaal, is dat West en de groep werden vermoord. Alleen blijft heel onduidelijk wie dit alles op zijn kerfstok heeft.

Telkens als West en Osborne dichter bij de waarheid lijken te komen, krijgt het verhaal een nieuwe twist van 180 graden en kan je als kijker helemaal opnieuw beginnen met te raden hoe het plot ineen steekt. En plotwendingen zijn er in 'Basic' te over. Regisseur John McTiernan (Die Hard, Predator) weet ons een drietal keer aardig te verrassen al heb je als kijker wel vaker het gevoel dat je niet meer weet wie of wat nu waarheid is en wat niet. Laat je in ieder geval niet misleiden door het oorlogsthema, want 'Basic' is allesbehalve een oorlogsfilm. Eigenlijk is het een goeie klassieke whodunit die zich afspeelt in legerkringen en die, net als in 'The Generals Daughter' pas op het allerlaatste moment haar geheimen prijsgeeft. Eén ding kunnen we alvast verklappen… De butler heeft het niet gedaan."

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...